Vaikka karate alkuperältään ei varsinaisesti kilpailulaji olekaan, tarjoaa se itsepuolustuksen ja mukavan liikunnan lisäksi nykyisin myös mahdollisuuden kilpailla aina salikilpailuista MM-tasolle asti. Kilpailla voi joko ottelussa (kumite) tai liikesarjoissa (kata). Molemmista löytyvät omat sarjat miehille, naisille, nuorille ja junioreille niin joukkeina kuin yksilökilpailuinakin.

Juniorit voivat osallistua ns. junnukisoihin, joissa pääpaino on leikkimielisellä liikunnalla ja hauskanpidolla. Junnukilpailut sisältävät mm. taitoratoja, pyykkipoikaotteluja (poimitaan pyykkipoikia vastustajan puvusta) kunkin ikäluokan kasvun mukaisesti.

Nuorten ja aikuisten otteluissa puolestaan pyritään voittamaan vastustaja pisteitä keräten. Pisteitä tuottavat vastustajaan osuneet hallitut ja kontrolloidut suoritukset (lyönnit, kaadot, potkut sekä niiden yhdistelmät).

Katakilpailuissa kilpaillaan liikesarjojen eli katojen suorittamisessa. Arvointiperusteina ovat mm. liikkeiden puhtaus, voimantuotto ja esityksestä välittynyt vaikutelma. Katojen sanotaan olevan karaten ”muistikirja”, sillä niiden katsotaan sisältävän ja säilyttävän karaten eri tekniikat ja laajemmin tulkittuna karaten koko opetusjärjestelmän.

Kilpailuihin voi osallistua myös tatamin reunalta käsin. Kaikissa kilpailuissa tarvitaan koko joukko toimitsijoita, tuomareita, huoltajia, valmentajia ja muita tärkeitä ihmisiä. Karateliiton ja seuratoiminnan kautta voi itse kukin osallistua näihin tehtäviin halunsa ja kykyjensä mukaisesti. Ensimmäinen askel voi olla vaikkapa seuraavalle toimitsijakurssille osallistuminen.

Lähde: Karateliitto

Seuran järjestämissä omissa kisoissa sovelletaan WKF kilpailusääntöjä, jotka löydät Karateliiton Materiaalipankista.